11° χιλιόμετρο Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κιλκίς. T.K. 57022 – Τ.Θ.: 1170 BI.ΠΕ.Θ. Σίνδος, Θεσσαλονίκη
(+30) 2310 788 700

Έξυπνες λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας το χειμώνα

Είμαστε για τα καλά στο χειμώνα.

Αν θέλετε να γλιτώσετε χρήματα και να βοηθήσετε το περιβάλλον, πρέπει να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες.

Περιορισμός στην κατανάλωση ζεστού νερού

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 25 τοις εκατό του μέσου κόστους στο λογαριασμό ενέργειας ενός σπιτιού οφείλεται στο ζεστό νερό. Για να μειωθεί αυτός ο λογαριασμός μπορείτε να περιμένετε μέχρι τα ρούχα να είναι τόσα ώστε να γεμίσετε το πλυντήριο, να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο για τα πιάτα μόνο όταν είναι γεμάτο, να εγκαταστήσετε κεφαλή του ντους με χαμηλή ροή (η εξοικονόμηση θα καλύψει σχεδόν αμέσως το κόστος).

Επιλέξετε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Οι οικιακές συσκευές αποτελούν περίππου το εν τρίτο της κατανάλωσής σας στο λογαριασμό ενέργειας. Αν πρόκειται να αγοράσετε καινούριο ψυγείο, καταψύκτη, τηλεόραση, πλυντήριο, στεγνωτήρα ή κλιματισμό, δείτε την ετικέτα που δείχνει την Ενεργειακή Απόδοση (Energy Rating)—όσο περισσότερα αστέρια δείχνει τόσο λιγότερη είναι η ενέργεια που χρησιμοποιεί η συσκευή. Τα μοντέλα κατηγορίας πολλών αστέρων κοστίζουν λίγο παραπάνω όμως τα λιγότερο οικονομικά στην ενέργεια μοντέλα μπορεί να σας κοστίσουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Χρησιμοποιείτε έξυπνα τις συσκευές

Η ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές όταν είναι σε κατάσταση αναμονής ‘Standby power’ – όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι τηλεοράσεις και οι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών – είναι δυνατό να αποτελέσουν το 10 τοις εκατό του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν η συσκευή έχει φωτάκι ή ρολόι— αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί ενέργεια. Τα έξοδα της λειτουργίας μειώνονται όταν σβήνουμε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, όταν ξεφορτωθούμε τα επιπλέον ψυγεία και τους καταψύκτες που δεν χρειάζονται και όταν απλώνουμε τα ρούχα να στεγνώσουν παρά να τα βάζουμε μέσα στον στεγνωτήρα.

Οικονομική θέρμανση και ψύχρανση

Mε τον κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θέρμανση ή η ψύχρανση, αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας για περίπου 5 έως 10 τοις εκατό. Για να έχετε τον έλεγχο των λογαριασμών σας, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας σε 18–20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα και σε 25–27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ενέργεια που καταναλώνετε όταν κλείνετε τις πόρτες μέσα στο σπίτι και να θερμαίνετε ή δροσίζετε μόνο τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε.

Μπορείτε επίσης:

Να εξαερώνετε περιοδικά τα σώματα του καλοριφέρ. Η παγίδευση αέρα μέσα στο καλοριφέρ γίνεται άμεσα αντιληπτή, αφού το ζεστό νερό δεν κυκλοφορεί μέσα στο θερμαντικό σώμα με αποτέλεσμα η επιφάνειά του να είναι κρύα και να μειώνεται η θερμαντική απόδοση.

Να ελέγχετε τακτικά και σχολαστικά για τυχόν διαρροές θερμότητας. Η βελτίωση της αεροστεγανότητας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα τοποθετώντας περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία. Στις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν βούρτσες στο κάτω τμήμα τους, σε επαφή με το δάπεδο.

Να αποφεύγετε να σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ ή να τοποθετείτε έπιπλα μπροστά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των σωμάτων καλοριφέρ είναι η άνετη κυκλοφορία αέρα γύρω από το θερμαντικό σώμα.

Να εφαρμόσετε συστήματα θερμομόνωσης στους τοίχους και την οροφή, διπλά τζάμια και σωστή διαστασιολόγηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης.

Να διατηρείτε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα σε όλους τους χώρους που υπάρχει σε λειτουργία καλοριφέρ.

Να διατηρείτε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται κοντά στο θερμοστάτη της θέρμανσής σας.

 

Share